De eerste dag van wat een boeiende en leerrijke week beloofd te worden in het prachtige, 22 graden warme Sicilië, begint met een beetje geschiedenis over de coöperatie Valdibella.

Deze coöperatie werd opgericht door een aantal boeren uit Camporeale. Door deze coöperatieve werking stelden ze zichzelf in staat om acties te ondernemen tegen commerciële uitbuiting, konden ze biologische landbouwmethoden toepassen en zich richten op biodiversiteit.

Vanaf het begin was ook het sociale aspect belangrijk, onder andere door het tewerkstellen van jongeren met sociale problemen maar ook vluchtelingen. https://valdibella.com/en/

Pietro, één van de boeren van Valdibella, heeft naast zijn wijngaard met 30 jaar oude druivelaars ook  verschillende soorten granaatappels. De ene heeft wat meer zuur dan de andere, kleurt wat roder of heeft net blekere pitjes.

Tussen de druivelaars worden tuinbonen geplant, niet om te oogsten, maar om de grond te voeden en rijker te maken.

De granaatappels worden vrucht per vrucht gecheckt of ze plukrijp zijn en vervolgens geplukt.

Eerst worden granaatappels gecheckt op kwaliteit, nadien worden ze gescheiden volgens gewicht, deze komen per grootte in dozen die ook nog eens gewogen worden.

De granaatappels zitten in een speciaal ontwikkeld plastic zak zodat ze tot ongeveer februari, zonder kwaliteitsverandering, in de frigo bewaard kunnen worden. 

     

De plaats waar o.a. passata, pesto, amandelpasta gemaakt worden

 

‘s Middags werden we verwend met een fantastische lunch die speciaal voor ons door de Valdibella-familie werd klaargemaakt! HEERLIJK!

De boeren rond Camporeale verbouwen naast druiven en granaatappels voornamelijk olijven en amandelen, zo ook Rino en Rina en Antonio, de zoon van één van de oprichters van Valdibella. Het is ook de olijfolie uit deze wijngaarden die wij in BOCAL verkopen! 

 

De dag werd afgesloten met alweer een heerlijk diner in the guesthouse van Valdibella. Of om het met de woorden van Walter te zeggen “Je bent in Sicilië, dat is dus veel en lekker eten!”