Bezoek aan de circulaire kaasmakerij van Filippo Palazzolo
“Alles wat we doen, doen we met liefde” zegt Lino, vierde generatie in de kaasmakerij.
Zo’n boeiend bezoek, zo mooi om te zien hoe deze mensen gepassioneerd zijn, zoveel informatie dat het me moeilijk valt om te vertellen, want alles is interessant! En een blog heeft zo zijn limieten… en gelukkig maar.
Het unieke aan deze kaasmakerij is dat ze circulair is, heel het proces vindt hier plaats!
Alles begint met kwalitatief voedsel voor de schapen. Het compost zit vol met granen en peulvruchten.
Lino en zijn familie hebben 200 HA grond en 1800 schapen. 1 schaap geeft 1 à 1,5 liter melk per dag. Voor 1 kg kaas hebben ze 5 liter melk nodig.
Normaal kunnen de schapen naar buiten, gaan waar ze willen en vrij grazen. Momenteel zitten ze in hun stallen, omdat er door de droogte onvoldoende voedsel is op de weilanden.
Een schaap leeft op de boerderij gemiddeld 7 jaar.
Een lam wordt geboren en blijft 30 dagen bij de moeder, nadien worden de mannelijke en de vrouwelijke lammen gescheiden. De vrouwtjes worden gehouden, de mannetjes worden meestal geslacht, het vlees wordt verkocht en deels gehouden om de familie te voeden. Een mannelijk lam weegt ongeveer 10 kg alvorens het geslacht wordt. Om al de vrouwtjes te bevruchten hebben ze 80 rammen, één ram bevrucht 2 of 3 ooien per dag. Na 1 jaar start de melkproductie en een ooi geeft maximaal 6 jaar melk.
Sinds de generatie van Lino gebeurt het melken automatisch. Bij zijn vader gebeurde het melken nog handmatig, toen moesten er ook ‘nog maar’ 500 schapen gemolken worden. Het mechanisch melken geeft de schapen minder stress dan het handmatig melken.
In de lente geven schapen de beste melk vanaf maart tot en met mei, omdat het dan lente is en ze ook de beste kwaliteit van voedsel hebben.
De voorbije lente heeft het 2 maanden heel fel geregend, waardoor de schapen niet buiten konden grazen en dus veel minder melk gaven (dit is ook de reden waardoor er minder ricotta voorradig is).
Van 5 liter melk kan er 1 kg kaas gemaakt worden en 1 kg ricotta. Ricotta is een restproduct.
De kaas rijpt in deze manden, waardoor het water er kan uit druppen.
De structuur op de zijkant van de pecorino komt dus van deze mooie mandjes.
En dan was er dus dit , wat een hartelijk ontvangst alweer. Zalig!!
Toegangsweg naar Alessandro Scibetta’s boerderij, een klein paradijs als je ‘t mij vraagt!
Op een 55 tal km rijden van Camporeale ligt vlakbij de zee, de boerderij van Alessandro en zijn vrouw Laura, ze verbouwen er voornamelijk witte sesam (in Europa de enige op een agro-ecologische manier), look, zoete aardappel en ajuinen.
Alexandra en Laura kiezen ervoor om aan landbouw te doen met een minimale ecologische impact. Onkruid wordt handmatig verwijderd totdat de planten voldoende sterk zijn om het op te nemen tegen het onkruid. Hoe meer biodiversiteit in de grond, hoe minder gevaar voor de impact van insecten en ziektes.
Alessandro en Laura hebben in totaal 10 ha grond, één deel hebben ze van de ouders van Laura overgenomen, één deel huren ze en daarnaast hebben ze ook een stuk gekocht.
Ze werken met een rotatie van gewassen en kiezen ervoor om per jaar 1 gewas te telen op één stuk grond. Na het oogsten laten ze de grond met rust, zo stopt de oogst van de ajuinen in juli, nadien gaat het veld in rust, de volgende lente gebeurt de aanplanting van een ander gewas.
Alessandro geeft deeltijds les aan de universiteit van Palermo. Ze kiezen er beiden voor om minder te produceren maar met een betere kwaliteit en een betere prijs dan alles te mechaniseren en voor een grote opbrengst te zorgen.
.
Van de 10 ha grond wordt 2 ha verbouwd met sesam, waarvan na de oogst sesamolie wordt geperst in een project waar mensen met autisme tewerkgesteld zijn.
Sesam lijkt op graan, het duurt 3 weken alvorens er enkele blaadjes aan de oppervlakte komen piepen, dan duurt het nog even voordat de plant plots heel snel begint te groeien en bloemen krijgt. In juni gebeurt de aanplanting en eind september start de oogst.
Na het drogen worden de planten geschud, de sesamzaadjes vallen op een net, het net wordt uitgeschud en opgevangen.
Alessandro heeft de keuze gemaakt om sesam te kweken, omdat de grond hiervoor zeer geschikt is, er zit in tegenstelling tot andere delen van Sicilië veel water in de grond.
En uiteraard vindt er na dit bezoek ook een tasting plaats, sesamolie op een lekker stukje brood, zelfgemaakte tapenade van rode peper, stukje kaas, hmmm
En last but not least eindigt deze dag met ‘a late evening swim’!