Ontbijt buitenhuis met Cannoli, typisch Siciliaans gebak, gevuld met ricotta, niet mijn ding …

 

Bezoek aan Mario’s Geloso’s olijfgaard. Mario  produceert 1 variëteit olijven, deze wordt gebotteld in flessen van 75 cl en is enkel voor Valdibella. De olijfolie van Valdibella die wij in bocal verkopen, kopen we aan in vaten van 25 liter en is een mengeling van verschillende variëteiten. Deze olijfolie heeft eenzelfde goede kwaliteit, maar een andere smaak.
De olijfolie van Mario wordt vooral gebruikt in salades en om peulvruchten op smaak te brengen.

Het handmatig plukken van de olijven gebeurt dus zo, maar dan sneller 🙂 (video komt later)

De olijven vallen bij het plukken op netten, nadien worden de netten samengebracht en worden de grootste takken eruit gehaald. Hetgeen wij hier met 4 doen, doen 2 arbeiders dus alleen en veel sneller. Vervolgens worden de netten in kisten leeg gemaakt en worden blaadjes en takken verder verwijderd.

 

Mario Geloaso is trots op zijn olijfpers! Hij is dan ook de enige olijfkweker in de straak van Camporeale die een eigen verwerkingsmachine heeft die vlak bij zijn olijfboomgaard staat. Binnen de 24 uur na de oogst worden zijn olijven geperst! Andere boeren moeten hun olijven na het oogsten naar een grote pers van een bedrijf brengen.

 

Ook in de verwerkingsmachine is de eerste stap het handmatig verwijderen van takken en blaadjes, nadien gebeurt verdere filtering. De verwerkingsmachine wast de olijven en hakt ze tot er een pasta overblijft, die vervolgens door een pers gaat, waarna schone groene olijfolie het resultaat is!

 

De verse olijfolie blijft zo lang mogelijk in grote vaten. Pas na een bestelling van Valdibella wordt de olie gebotteld en gelabeld. Mario heeft 8 silo’s van telkens 1500 liter.

En natuurlijk werd ook dit bezoek afgesloten met een lunch! Simpel maar heerlijk! Focaccia Bufala (Siciliaanse specialiteit) met verse olijfolie en ansjovis!!

 

Bezoek aan de wijnkelders van Valdibella!! Valdibella is opgericht in 1998, 12 boeren waaronder de 5 oprichters, zorgen jaarlijks  voor 300 ton wijndruiven. Er wordt zowel witte als rode wijn gebrouwen.

 

70% van de cataratto wijn wordt in Sicilië gebrouwen, bijna al de boeren van de wijngaarden in Camporeale verbouwen dan ook Cataratto druiven. De Cataratto in de BIB boxen is complexer van smaak. Nino, één van de wijnexperten van Validbella, vertelt ons er alles over, hij vertelt er zoveel over dat ik de draad ben kwijtgeraakt …

 

En dan was er de wijntasting. Nino laat ons een 7-tal wijnen proeven, wit, oranje, rosé en uiteraard rood, met bijhorende uitleg. Iedereen heeft zo zijn favoriet.

 

Ondertussen zetten 4 van de 5 oprichters van Valdibella zich bij aan tafel. Er wordt gesproken, ogen schitteren. Ze vertellen, oa. dat de coöperatie zo sterk is door de tegenslagen die ze samen overwonnen hebben. De jonge Italianen die mee op deze reis zijn, hangen aan hun lippen. Schoon om te zien

 

 

 

Maximiliano vertelt vol trots over de school of agroculture. Hij is de man met de ideeën, de drijvende kracht achter de school. Een school die cursussen geeft aan boeren uit Sicilië.

Ik vraag hoe ze naar de toekomst kijken, of er opvolging is. Dat is niet bij iedereen aan de orde. Maar Maximiliano schittert wanneer hij vertelt over de school en is positief, meer en meer boeren willen het anders doen en kiezen voor agrocultuur.